În urma cercetărilor arheologice efectuate angajaţii Muzeul Judeţean Gorj s-au descoperit doi pereţi ai unui fost aşezământ care datează din epoca romană chiar lângă partea carosabilă a DN 66. Practic, este lucrul de care se temea cel mai mult constructorul însărcinat cu reabilitarea acestui tronson. Dat fiind faptul că este vorba de o structură, drumul va trebui deviat în porţiunea respectivă din zona Bumbeşti Jiu punctul „Gară”. În ultima perioadă, arheologii au mai descoperit şi alte vestigii importante în acest punct, dar şi în cel de la Iezureni.
Firma spaniolă care se ocupă de reabilitarea DN66 a mai dat peste un impediment pentru a continua lucrările în zona Bumbeşti Jiu. Arheologii au descoperit recent în apropierea drumului rămăşiţele unei locuinţe care datează din epoca romană. Acest lucru conduce la o deviere a drumului în acea porţiune, la circa 200m înainte de restaurantul „Castrul Roman” în direcţia Bumbeşti Jiu.
Comisia Naţională de Arheologie va dispune ce trebuie făcut, după evaluarea raportului final care trebuie întocmit de reprezentanţii muzeului la finalul cercetărilor. „Recent, chiar săptămâna trecută, au apărut două ziduri chiar lângă DN66 care se încheie în unghi drept cu o lungime de 15 cu 2 metri. Zidurile vor fi desenate, fotografiate, iar ulterior în cadrul raportului pe care suntem obligaţi să-l facem şi să-l înaintăm, Comisia Naţională de Arheologie va da soluţia pentru protejarea şi conservarea acestuia în locul în care a fost găsit. Zidul fără îndoială va rămâne acolo, probabil drumul va fi deviat. Era o locuinţă de epocă romană legată cu mortar de var şi realizată din piatră de râu. Nu este mult de ocolit, dar Comisia Naţională va dispune ce trebuie făcut”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Conform legislaţiei în vigoare şi mai ales că zona Bumbeşti Jiu a fost reperată din punct de