Creşterea veniturilor pe pieţele existente, dar şi pe altele noi, precum şi reducerea costurilor reprezintă priorităţile directorilor financiari din România pentru următoarele 12 luni, care trebuie să se concentreze pe gestionarea lichidităţilor, în lipsa creditelor, potrivit unui studiu Deloitte. Incertitudinea financiară şi economică rămâne ridicată, iar ca rezultat 80% dintre directorii financiari continuă să aibă o atitudine moderată în ceea ce priveşte asumarea riscurilor în bilanţ, potrivit studiului Deloitte Central Europe CFO Survey.
În acelaşi timp, 65% sunt preocupaţi de creşterea lichidităţii, în timp ce mai mult de o treime (35%, faţă de 23,8% în decembrie) au în agendă noi investiţii. În ceea ce priveşte accesul la creditarea bancară-finanţare, părerile managerilor sunt împărţite, 25% considerând că această sursă de finanţare este atractivă, în timp ce un procentaj similar apreciază banii de la bănci o variantă neatractivă de finanţare. Mai mult, 60% dintre manageri afirmă că este dificil de obţinut credite de la bănci.
„Aceste concluzii indică aversiunea la risc şi dorinţa companiilor de a reduce nivelul de îndatorare“, se arată în studiu. Studiul mai relevă că în timp ce directorii financiari au un optimist moderat atunci când vine vorba de evoluţia propriilor companii, previziunile privind evoluţia economică par mai puţin optimiste. Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013
Creşterea veniturilor pe pieţele existente, dar şi pe altele noi, precum şi reducerea costurilor reprezintă priorităţile directorilor financiari din România pentru următoarele 12 luni, care trebuie s