Cunoscuta blogăriţă culinară Adriana Ionică (nainkitchen.blogspot.ro sau adrianaionica.ro) vă prezintă o reţetă simplă şi delicioasă, perfectă pentru începutul de toamnă.
Într-un castron, puneţi laptele şi apa călduţe, iar în ele dizolvaţi drojdia şi lăsaţi să se odihnească 20 de minute. Adaugaţi făina, sarea şi frământaţi un aluat care să nu se lipească de mâini. Dacă este nevoie, mai adăugaţi puţină făină. Dacă aveţi maşină de pâine, puneţi toate aceste ingrediente în vasul maşinii şi faceţi coca la programul pentru tăieţei. Coca obţinută nu se lasă deloc la crescut.
Se împarte în trei părţi egale. Ale mele au avut 350 g fiecare. Foile se întind pe masa foarte bine înfăinată, cât se poate de subţiri. Margarina şi uleiul se pun într-un castronel şi se topesc în cuptorul cu microunde. Pentru a asambla plăcinta, procedăm astfel: punem pe masa bine înfăinată prima foaie, iar peste ea întindem jumătate din amestecul de margarină şi ulei. Punem ce-a de-a doua foaie şi întindem uniform brânza şi spanacul. Pentru că am vrut ca plăcinta mea să nu fie sărată deloc, am folosit brânză de vaci. Aşezăm ce-a de-a treia foaie şi întindem uniform restul de margarină topită amestecată cu ulei. Se împachetează şi se aşază în tavă. Se taie în porţii şi se lasă la dospit o oră. După ce a crescut, se unge cu gălbenuş amestecat cu puţin lapte. Presăraţi câteva seminţe, eu am pus de susan şi in. Se dă la cuptor la 175 grade Celsius circa 30 de minute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia, până se rumeneşte. Poftă bună!
Ingrediente
600 g faină
350 ml lapte
100 ml apă
100 g margarină
5 linguri ulei
25 g drojdie proaspătă sau 1 pliculeţ din cea uscată
puţină sare
500 g brânză telemea (sau brânză de vaci)
400 g spanac
30 de min