Preşedinţii de Consilii Judeţene, aşa numiţii baroni, sunt probabil, cei mai puternici oameni din România, ei ţinând practic în mână pâinea şi cuţitul pe plan local, din punct de vedere politic şi financiar. Mici dumnezei pe plan local, mulţi dintre ei şi-au creat o notorietate şi pe plan naţional, de multe ori din motive nu tocmai de invidiat. Afaceri la limita legii, licitaţii trucate, angajări sau demiteri după bunul plac, ceremonii fastuoase sau paranghelii zgomotoase pe bani publici, investiţii decise în funcţie de interese politice sau personale, sunt doar câteva dintre motivele care i-au ţinut în atenţia presei pe cei mai mulţi dintre ei. Nicuşor Constantinescu, Marian Oprişan, Culiţă Tărâţă sau Aristotel Căncescu, sunt doar câţiva dintre cei care controlează tot ce mişcă în judeţe, vegheaţi de „capul” lor politic, vicepremierul Liviu Dragnea, fost baron de Teleorman. Cotidianul PUTEREA a demarat o campanie care urmăreşte să dezvăluie cine sunt cu adevărat baronii României, cei care ţin în mâna lor soarta celor 41 de judeţe. Astăzi, ultimii baroni pedelişti: Nicolae Ioţcu, de la Arad, şi Ion Dumitrel, de la Alba.
Şeful Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, un apropiat al primarului Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, este unul dintre cei doar doi pedelişti rămaşi la şefia unui CJ în urma alegerilor locale din vara anului 2012. Din informaţiile care circulă pe plan local, şeful CJ Arad a făcut bani pe lângă firmele de materiale de construcţii cărora le-a dat aprobări şi care erau furnizori ai constructorului unui tronson al Autostrăzii Nădlac-Arad.
Avere de Top 300
Potrivit declaraţiei sale de avere, Nicolae Ioţcu deţine echivalentul a peste 1.257.000 de lei, în diverse valute, sume depuse în zece conturi bancare şi două fonduri de investiţii. El mai deţine, împreună cu soţia sa, Rodica, o casă de 366 de metri pătr