La 20 de ani împliniţi în luna mai, ardeleanul din Alba şi-a dat lui şi Stelei şansa de a juca în Liga Campionilor prin golul care a deblocat Steaua în Polonia.
Stanciu a ştiut să profite de oportunitatea oferită de Reghecampf la Steaua şi s-a impus destul de rapid în prima echipă, iar la Varşovia a reuşit să deschidă scorul cu o execuţie de fotbalist mare. Povestea lui Nicuşor a început pe 7 mai 1993. S-a născut de ziua Stelei, la 7 ani distanţă de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Fotbalul organizat l-a început însă în 2003, la Alba Iulia, unde a fost remarcat de antrenorul Alexandru Kalymanis, la o selecţie.
"M-a impresionat pentru că lovea mingea la fel de bine şi cu stângul şi dreptul. Am întrebat-o pe mama lui dacă a mai jucat fotbal la vreo echipă, dar mi-a spus că nu. Jucase doar în faţa casei cu alţi băieţi. Era foarte mic de înălţime şi un pic plinuţ, dar conducea mingea extraordinar. Avea foarte mult talent şi era un copil timid şi modest", şi-a amintit el.
Făcea naveta de la sat. Stanciu nu e de loc din Alba Iulia, ci dintr-un sat, Craiva, situat la 18 km de Alba. De acolo venea la antrenamente. "Pe la 13 ani am fost sigur că va ajunge un fotbalist important. L-am pus căpitan la o grupă de copii cu doi ani mai mari decât el. La toate turneele la care participam Copilul, pentru că eu aşa îi spuneam lui Nicu, ieşea golgeter şi cel mai tehnic fotbalist", a mai povestit primul antrenor al lui Stanciu.
La juniori, juca mai mult în faţa apărării, dar tehnicianul său obişnuia să-l mute în toate poziţiile. "I-am spus că asta îl va ajuta la maturitate să se adapteze pe orice post la mijloc. Cred că e o soluţie şi la închidere, chiar dacă acum Pintilii şi Bourceanu sunt de neînlocuit la Steaua. Şi mai cred că într-un an-doi poate deveni chiar un lider al naţionalei", a mai spus Kalymanis.
A debutat la 15 ani. Deşi are doar 2