Grecia nu ar fi trebuit niciodată lăsată să intre în zona euro, a declarat la o întâlnire electorală cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politician european sugerând că de criza care „musteşte de mulţi ani“ este vinovat predecesorul său, cancelarul din partea opoziţiei Gerhard Schroeder.
„Grecia nu ar fi trebuit lăsată în zona euro. Cancelarul Schroeder a acceptat Grecia şi a slăbit Pactul de Stabilitate, iar ambele decizii au fost foarte greşite şi sunt una din premisele actualelor probleme cu care ne confruntăm“, a afirmat Merkel în faţa unei mulţimi de 1.000 de persoane în oraşul german Randsburg. Criza datoriilor suverane din zona euro a izbucnit în 2009 şi a dominat cel de-al doilea mandat al cancelarului, scrie Bloomberg.
Comentariile vin după ce principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Social-Democrat, şi-a mărit tirul criticilor la adresa lui Merkel şi în privinţa modului în care aceasta gestionează criza din Grecia după ce ţara a fost salvată de două ori de la faliment cu bailouturi totalizând 240 miliarde euro. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, mentorul lui Merkel, a indicat că Grecia ar avea nevoie de un al treilea pachet de ajutor, de 11 miliarde euro, pentru a-şi acoperi deficitul de finanţare.
Liderul social-democraţilor şi principalul contracandidat al lui Merkel pentru funcţia de cancelar, Peer Steinbrueck, spune că aceasta nu a fost sinceră cu alegătorii în privinţa costurilor salvării Greciei, notează CNBC. În pofida criticilor, social-democraţii sunt în urma Partidului Creştin-Democrat al lui Merkel în sondajele de popularitate cu un scor de 25%. Partidul cancelarului este preferat de 39% din alegători. Partenerii de coaliţie democraţii-liberi, atrag şi ei 6% din votanţi.
Steinbrueck, ministru de finanţe în primul mandat al lui Merkel, cere retragerea strategiei c