Joi a fost inaugurat Depozitul de deşeuri transformat şi modernizat din oraşul Întorsura Buzăului, realizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna”, derulat de Consiliul Judeţean.
Potrivit unui comunicat transmis de CJ Covasna, primul depozit neconform cu normele legislaţiei europene a fost închis la Întorsura Buzăului. Lucrările la Depozitt, care nu a mai fost folosit din 2007, au fost începute în decembrie 2012. Finanțarea a venit în proporţie de 80% din fonduri europene, 18% din fonduri guvernamentale, iar CJ Covasna a avut o contribuţie financiară de 2%.
În cadrul aceluiași proiect, vor fi închise și modernizate depozitele de deșeuri din Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc. Astfel, următorul depozit neconform cu normele legislaţiei europene care va fi închis şi transformat este cel al orașului Covasna.
Proiectul este una dintre cele mai importante investiții în infrastructura de mediu la nivel național, fiind finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Scopul este implementarea unui sistem modern de management integrat al deșeurilor. Prima componentă a proiectului este construirea unei stații de depozitare și transfer la Târgu Secuiesc, cu o capacitate de 8.000 de tone/an. De aici, deșeurile vor fi transportate la centrul de colectare de la Leț. Acest centru ecologic, ce va fi construit între Moacșa și Leț pe un teren de 16 hectare, va include un depozit ecologic, o stație de compostare și o linie de sortare – amplasamentul reprezintă cea de a doua componentă a proiectului.
Cea de a treia componentă este cea la care lucrările au fost deja începute, și anume închiderea gropilor de gunoi din județ, în vreme ce cea de-a patra componentă a proiectului vizează informarea publică, asistența tehnică și supervizarea. Valoarea proiectului este de 30 de milioane de euro, partea de co