Reprezentanţii WWF (Wild World Fund) contestă proiectul iniţiat de Ministerul Mediului prin care se modifică OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, proiect aflat în dezbatere publică.
Potrivit acestei iniţiative legislative, activităţile economice din zonele naturale protejate se vor putea desfăşura fără aprobarea sau avizul custozilor ariilor naturale protejate, instituţiile sau ONG-urile cu acest statut urmând să aibă doar un rol consultativ.
„Prin acest proiect de ordonanță, se creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor, proiectelor sau activităților din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor sau custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce privește dezvoltarea economică în arii protejate. De asemenea, se creează un cadru legislativ periculos, care va permite desființarea abuzivă a ariilor naturale protejate. Transformarea avizului obligatoriu al administratorilor sau custozilor ariilor protejate în unul consultativ reprezintă o subminare a capacității acestora de a-și îndeplini obligațiile de asigurare a statutului favorabil de conservare al ariilor protejate. Astfel, autoritățile de reglementare, care sunt conduse de factori politici, vor putea lua decizii lipsite de fundamentare științifică”, se precizează într-o notă de protest a WWF.
Liderii ONG-ului de mediu spun că activităţile economice nu pot fi desfăşurate în ariile naturale protejate fără a se cunoaşte impactul pe care acestea ar putea să-l aibă asupra mediului înconjurător.
„Personalul autorităților de mediu competente nu are atribuții de cercetare în arii naturale protejate și competențe științifice pentru a stabili cu exactitate nivelul de impact al pl