Edilul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, consideră că premiera naţională, desfăşurată la Bistriţa, prin organizarea unei slujbe ecumenice, la care au participat trei episcopi ai bisericilor istorice, este punctul de pornire spre împăcarea acestor biserici.
Creţu spune că paşii spre împăcarea bisericilor au fost făcuţi în Bistriţa încă din 2009, când a reuşit să aducă, pe aceeaşi scenă, preoţi de la toate confesiunile, care să ţină o rugăciune, în data de 11 iunie, zi în care se comemorează devastatorul incendiu al Bisericii Evanghelice.
Acum, la patru ani de la acea reuşită, edilul spune că a trecut la un alt nivel, cel de a organiza o slujbă ecumenică, la nivel de episcopi, care, la final, au semnat o declaraţie comună, despre care Creţu spune că se va vorbi multă vreme.
"Eu cred că va rămâne în istorie şi cred că atunci când se va discuta despre ecumenism vor fi pomeniţi înalţii prelaţi, care au semnat declaraţia de la Bistriţa, în anul 2013", spune Creţu.
Episcopii, semnatari ai declaraţiei de la Bistriţa, se angajează să poarte de acum încolo un dialog inteconfesional, bazat pe respect, dar şi să respecte cultura şi religia aproapelui.
"Susţinem dreptul la o exprimare liberă bazată pe bunăcredinţa credincioşilor şi milităm pentru protejarea integrităţii şi a caracterului nostru multicultural, multietnic şi multiconfesional. Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic, interconfesional, bazat pe respect şi toleranţă, poate conduce la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase, în folosul comunităţilor noastre.
Într-o lume complexă şi mereu în schimbare dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, zidit după chipul lui Dumnezeu, trebuie să rămână elemente esenţiale ale unirii oamenilor în numele lui Hristos. Să respectăm cultura şi religia aproapelui nostru, să îl iubim ca pe noi înşine şi