Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, l-a invitat pe premierul Victor Ponta să asiste, pe 27 august, de Ziua Independenţei, la începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, eveniment la care va participa şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Vice-prim ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a discutat cu ministrul român al Energiei, Constantin Niţă, tot despre gazoductul care va uni reţelele de transport de-o parte şi de alta a Prutului. Toate bune şi frumoase, cu o singură excepţie: sistemul de distribuţie din Republica Moldova este controlat de către gigantul rusesc Gazprom, care este şi singurul furnizor de gaze al Chişinăului. Gazele din România, după ce trec prin interconectorul Iaşi – Ungheni, vor trebui să ajungă la consumatorii moldoveni prin conductele de distribuţie controlate de Gazprom. Sau moldovenii ar urma să dubleze distribuţiile Gazprom cu altele, care să fie în proprietatea lor. Greu de crezut şi una, şi alta! Aşa că, dacă moldovenii nu ajung la o înţelegere cu ruşii, conducta va deveni, practic, inutilă! Gazul ar urma să rămână la Ungheni!
Construcţia gazoductul Iaşi-Ungheni, care va lega reţelele de gaze dintre România şi Republica Moldova, va demara în august, urmând ca, la începutul anului viitor, să fie operational, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Valoarea totală a investiţiei este de 24 de milioane de euro, fără staţia de comprimare, care va fi construită anul viitor şi care va costa între 10 şi 20 de milioane de euro.
“Interconectarea cu gaze naturale este într-o fază finală, cu documentaţie şi aprobări”, a declarat Niţă.
Vice-prim ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, consideră că, la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august vor afla și cine sunt antreprenorii.
„Prioritatea este lansarea, intrarea în şantiere pe proi