Aproximativ 7.000 de firme clujene şi-au scos certificat de la Primărie pentru a se putea înscrie în „competiţie”. Multe dintre ele „au rămas cu buza umflată”.
„Concursul” de proiecte adresat IMM-urilor pentru obţinerea ajutoarelor de minimis s-a lăsat din nou cu scandal. Ministerul Finanţelor publice este acuzat de desfaşurarea incorectă a procedurii electronice de depunere a dosarelor. La doar 10 secunde după deschiderea sesiunii site-ul s-a blocat, iar după încă 15 minute a apărut deja lista cu cei admişi. Preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, Augustin Feneşan, spune că blocajul ar fi fost doar un tertip astfel încât pe listă să apară cine trebuie.
„Mai bine îi ziceau loz în plic! Asta nu e o competiţie de proiecte. Foarte multe firme au cheltuit bani şi timp pentru a realiza proiectele fără ca măcar să beneficieze de o şansă reală. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a mers pe principiul «primul venit, primul servit», se bloca sesiunea de depune, în mod suspect, probabil până ce depun cei care trebuie să intre în posesia banilor”, a declarat Feneşan pentru Monitorul de Cluj. Reprezentanţii IMM-urilor au cerut în van modificarea procedurii
„Acum o lună şi ceva am ridicat la Bucureşti problema viabilităţii procedurii cerând să fie făcute schimbări. Noi am propus să se primească mai multe proiecte şi să se analizeze petru că nu toate sunt eligibile, în plus, pe perioada implementării o parte dintre câştigători pot intra în incapacitate de plată, nemaiputând astfel să finalizeze proiectele. Aşa nici jumătate din sumă nu va fi alocată. Singurul lucru pe care am putut să îl obţinem a fost că nu s-au mai cerut toate documentele suport, decât într-o fază ulterioară, scutind astfel din banii şi timpul alocat de firme”, explică Feneşan.
Potrivit preşedintelui APM, o altă dovadă că lucrurile s-au făcut ineficient este impl