Cum să eviti extrem de nepopulara crestere a vârstei de pensionare dar, în același timp, sa obligi lumea să ramana in "campul muncii" mai mult timp si, totodata, sa reduci deficitul fondului de pensii. Solutiile par sa fi fost gasite în Franța. Guvernul a prezentat versiunea mult așteptată a reformei sistemului de pensii care doar partial indeplineste cerințele Uniunii Europene.
Franța pregătește reforma sistemului de pensii pentru a treia oara în ultimii 10 de ani. Premierul francez Jean-Marc Ayrault a prezentat noua versiune in incercarea de a reduce deficitul sistemului de pensii cu 7 miliarde de euro. Reforma este un răspuns la solicitarile Comisiei Europene.
În mai 2013, autoritățile UE i-au cerut Franței sa creasca vârsta de pensionare și stagiul de cotizare, sa revizuiasca rata de indexare a pensiilor și să renunțe la plata unui sir intreg de beneficii care creaza o povară suplimentară asupra sistemului de pensii. Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri s-au opus puternic creșterii contributiilor, temandu-se că această sarcină suplimentară va afecta competitivitatea franceza si asa suferinda din cauza costului ridicat al forței de muncă și al impozitelor mari.
Și sindicatele au fost împotriva creșterii vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare. În 2010, cand președintele Nicolas Sarkozy a ridicat vârsta de pensionare de la o medie de 60 la 62 de ani, decizia a fost urmata de demonstrații si greve de amploare. Sindicatele au promis proteste similare pe 10 septembrie, atunci când proiectul va fi discutat în Parlament, si actualului președinte, Francois Hollande.
Ca urmare, mediul de afaceri a reusit sa evite creșterea fiscalitatii si a obtinut o majorare treptată a contribuțiilor la pensii, dar abia dupa 2014. In prezent impozitul social unificat în Franța este de 7,5% pentru populația aptă de muncă. Initial s-a