Producătorii de pălincă din nord-vestul ţării sunt revoltaţi de creşterea accizei la pălincă începând cu 1 septembrie, considerând că prin majorarea acestor taxe guvernanţii nu vor altceva decât să ajute ca acest produs tradiţional să dispară. Sursa: Andrei Paul
Preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, a declarat pentru Agerpres că a primit numeroase promisiuni de scutire de plata accizei a pălincii produsă în gospodării, însă cu toate acestea acciza s-a majorat.
"Este ca şi când ne duce la ghilotină. Altă expresie mai bună nu este. Vor ca pălinca să dispară de pe faţa pământului, este cel mai bun ambasador al ţării. Anul acesta nu este recoltă ca anul trecut şi acum creşte acciza, vă daţi seama ce înseamnă asta", a declarat Ciocan.
Acesta a precizat că a avut, în trecut, întâlniri cu reprezentanţii ministerelor Agriculturii şi Finanţelor, chiar şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, care a promis o nouă lege a pălincii, însă nu s-a întâmplat nimic. Autorităţile invocă faptul că doar din 2015 pălinca va putea fi încadrată ca produs tradiţional, în urma renegocierilor ce vor fi purtate cu Uniunea Europeană.
"Le-am explicat că dacă punem o acciză de 1,5 lei/litru, numai în judeţul Satu Mare se adună 1,5 milioane lei şi toată lumea e mulţumită. Se creează şi 1.000 de locuri de muncă şi se modernizează pălinciile", a explicat Ciocan.
Accize mai mari cu 33% de la 1 septembrie
Conform modificările aduse Codului Fiscal, din 1 septembrie acciza pentru băuturi alcoolice creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, urcând astfel la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa. Este o majorare fără precedent, potrivit celor din domeniu.
Nici ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu nu scapă de aceste accize mărite.