Numărul sucevenilor diagnosticaţi în primele opt luni ale anului cu boala Lyme, o afecţiune gravă, transmisă de căpuşe, a ajuns la 17, după ce numai în iulie şi august medicii din judeţ au depistat 12 cazuri de acest gen. Numărul de îmbolnăviri în rândul populaţiei este fără precedent, spun specialiştii în sănătate publică, dacă avem în vedere că un număr similar de cazuri s-a înregistrat pe tot parcursul anului 2012. Situaţia este şi mai gravă, ţinând cont că în anii anteriori astfel de cazuri erau ca şi inexistente (patru în 2010).
Potrivit unei situaţii transmise ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ultimele două diagnostice de boală Lyme au fost puse în această lună. Una dintre paciente este o femeie de 34 de ani, din Rădăuţi, care a fost muşcată de o căpuşă în data de 15 iunie. Femeia a fost internată la spitalul din localitate în data de 25 iulie, după ce a început să se plângă de astenie, dureri articulare şi musculare. Cealaltă pacientă este o bătrână de 80 de ani, din Frătăuţii Noi, muşcată de o căpuşă în data de 15 iulie şi internată la Spitalul Rădăuţi în data de 19 august, cu simptome specifice bolii Lyme.
Numărul pacienţilor cu boală Lyme, cel mai ridicat de până acum
Aceeaşi statistică arată că, în 2013, cele mai multe diagnostice de boală Lyme, în număr de zece, au fost puse în luna iulie. În iunie, cu această afecţiune a fost depistată o singură persoană, în timp ce în mai medicii au descoperit patru cazuri noi. În total, de la începutul anului, 17 suceveni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme transmisă de căpuşe, opt din mediul urban şi nouă din mediul rural.
Pe grupe de vârstă, situaţia îmbolnăvirilor se prezintă în felul următor: patru cazuri la copii şi tineri între 5-19 ani, 12 cazuri la adulţi între 20-65 de ani şi unul la bătrâni de peste 65 de ani.
În 2012, pe tot parcursul anului,