Încă de la primele ore ale zilei de ieri, creştinii ortodocşi au luat cu asalt lăcaşurile de rugăciune din judeţ. Asta pentru că Biserica Ortodoxă a prăznuit Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit tradiţiei, creştinii trebuiau să ţină post negru sau aspru, Biserica Ortodoxă marcând această zi ca fiind zi de post şi de doliu.
Numită şi Crucea Mică, sărbătoarea de Tăiere a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este considerată ca fiind una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Persoanele care făceau păcate grele ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pană la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci. „Pentru Biserica Ortodoxă, ziua aceasta « Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul » este zi de doliu. Este cel mai mare profet al Vechiului Testament. A fost ucis mişeleşte de către Irod, la îndemnurile soţiei sale. 29 august rămâne o zi de doliu, este şi zi de post, cu toate că a fost joia şi aş va fi în orice zi va cădea şi asta pentru că este un eveniment tragic care trebuie să fie un îndemn la meditaţie pentru noi”, a declarat preotul Vasile Vlădoiu.
Unele biserici gorjene poartă hramul acestei zile
Deşi ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu, unele lăcaşuri de rugăciune, biserici de mir sau de mănăstire îşi serbează hramul. Un astfel de exemplu este Mănăstirea Cămărăşeasca, acolo unde ieri Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii. „Avem câteva biserici care au hramul şi chiar o mănăstire, cea de la Cămărăşeasca de la Târgu-Cărbuneşti”, a spus preotul Vasile Vlădoiu. Sute de enoriaşi au venit la biserică cu smerenie, ieri, pentru a marca importanţa zilei. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentr