Slujba de sfinţire a noii biserici va fi oficiată de un sobor de preoţi conduşi de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Evenimentul religios coincide cu împlinirea a 605 ani de la prima atestare documentară, la 16 septembrie 1408, a localităţii Cotu Vameş.
Duminică, 1 septembrie, mii de credincioşi sunt aşteptaţi la slujba de târnosire a noii bisericii cu hramurile “Buna Vestire” şi “Înălţarea Domnului” din localitatea Cotu Vameş, comuna Horia. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi PS Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal.
Potrivit tradiţiei moştenite din “Legea Veche”, în prima zi a lunii septembrie s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea sa publică. Prima zi din noul an bisericesc a fost aleasă şi pentru binecuvântarea şi sfinţirea noului lăcaş de închinăciune din Cotu Vameş, a cărui construcţie a început în anul 1993.
La slujba de sfinţire vor participa, alături de ierarhi şi preoţi din Eparhia Roman, pelerini din Italia, Bulgaria, Belarus, Slovacia, dar şi din ţară. La eveniment va fi prezent şi Giampietro Franchini, un italian care a contribuit la achiziţionarea clopotelor şi a picturii. Cei care şi-au adus aportul la ridicarea lăcaşului de cult vor fi răsplătiţi de Parohia Cotu Vameş cu diplome de vrednicie.
Biserica “Înălţarea Domnului” este construită în stil ştefanian. Este cel mai mare lăcaş de cult din Protopopiatul Roman: 44 de metri înălţime până în vârful crucii, 40 de metri lungime şi 12 metri lăţime, 2.060 de metri pătraţi de pictură, încălzire sub pardoseală, cinci clopote în armonie, turnate de o firmă austriacă de renume.
605 ani de la atestarea documentară a satului Cotu Va