În raportul trimestrial privind situaţia din Iran, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că ţara dispune de-acum de 1.008 centrifuge din generaţia a doua (IR-2m) la instalaţia nucleară de la Natanz, în comparaţie cu aproape 700 înregistrate în urmă cu trei luni.
Pe 24 august, niciuna dintre aceste centrifuge - care servesc la îmbogăţirea uraniului - nu se afla totuşi în producţie, se arată în document.
Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Fereydoon Abassi Davani a evaluat recent la aproximativ 1.000 numărul noilor centrifuge.
Teheranul a crescut şi numărul de centrifuge din prima generaţie (IR-1) la 15.416, cu aproximativ 1.860 mai multe decât cele menţionate în raportul anterior. În instalaţia subterană de la Fordo (centru), numărul acestora a rămas, în schimb, acelaşi, şi anume 2.710.
Occidentali şi Israelul suspectează Iranul că vrea să dezvolte arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil. Teheranul afirmă, însă, că îmbogăţeşte uraniu până la nivelul de cinci şi 20%, în vederea producerii de electricitate şi pentru sectorul medical. Ţara este vizată de serie de sancţiuni ONU, din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE), din cauza programului nuclear.
Cu ajutorul unui echipament mai performant, occidentalii se tem că Iranul ar putea să producă mai uşor uraniu îmbogăţit, la un nivel de puritate necesar fabricării armei nucleare (90%). În total, Iranul a produs 372,5 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, reprezentând cu 48,5 kilograme mai mult decât în urmă cu trei luni.
Însă o parte din cantitate a fost convertită în combustibil, rămânând doar 185,8 kilograme, mai puţin decât cele 240-250 de kilograme necesare, în opinia unor experţi, în vederea fabricării bombei atomice.
Anunţul a fost făcut în contextul în care miercuri, ant