Marile investiţii chineze în România încep să prindă contur de îndată ce una dintre cele mai mari bănci din lume, China Development Bank, îşi va deschide o sucursală în România, lucru ce ar facilita proiecte precum termocentrala de la Rovinari, hidrocentrală de la Tarniţa şi autostrada Craiova-Piteşti.
Anunţul privind venirea China Development Bank pe plaiurile mioritice a fost făcut de ambasadorul României la Beijing, Doru Costea, într-un interviu acordat Agerpres.
'Există un 'cerc vicios' în general între prezenţa băncilor şi prezenţa investiţiilor: raţionamentul cel mai des invocat este că băncile se justifică dacă investiţiile din ţara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum să fie investiţii suficiente însă dacă instrumentul bancar nu există în teritoriu (...). Aşadar, oul sau găina? Depinde cum vrei să te uiţi. Cred că vom putea să asistăm la o evoluţie în paralel între venirea băncilor şi creşterea investiţiilor', a spus Doru Costea.
În cazul în care oamenii de afaceri români ar opta pentru investiţii în China, ambasadorul spune că ei ar trebui să se orienteze către sectoarele în care sunt competitivi. 'Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apă - domenii de sensibilitate şi de interes special pentru China, unde acceptă pe oricine poate să le fie util. Noi trebuie să facem cunoscut ceea ce ştim noi să facem', a afirmat Doru Costea, admiţând însă că România poate contribui mai degrabă cu know-how, în timp ce resursele ar trebui să fie asigurate de partea chineză.
AGERPRES:Există bănci sau companii chineze care ar urma să investească în România?
Doru Costea: Sigur că da. Există companii cu un proiect care este aproape de stadiul finalizării, pentru a trece la etapa de execuţie. Este proiectul centralei de la Rovinari, despre care vorbim de mai multă vreme. Aici aş dori