Tribunalul Bucureşti a finalizat judecarea dosarului în care Dan Voiculescu este acuzat de corupţie. Judecătorii vor anunţa sentinţa peste o săptămână. Procurorii DNA au cerut instanţei ca Dan Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiunea de spălare de bani. DNA nu a menţionat cuantumul pedepsei, dar, potrivit legii, maximul pedepsei este de 12 ani.DNA a cerut ca Voiculescu şi co-inculpaţii din dosar să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro.
În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, o fraudă evealuată de procurori la 60 milioane euro. În 27 iunie, instanţa a decis că astăzi va fi ultimul termen din acest dosar. Voiculescu riscă să fie condamnat la 12 ani de închisoare cu executare.Cel mai probabil, instanţa nu va pronunţa astăzi o sentinţă, ci va anunţa doar data la care va face publică soluţia.
Dan Voiculescu este acuzat de două infracţiuni: prima este cea prevazută la art. 13 din legea 78/2000: ”Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare. Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.
În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator şi al trustului Intact mai este acuzat şi de spălare de bani. Pentru infracţiunea de spălare de bani prevăzută la art 17 lit e din legea 78/2000, Dan Voiculescu poate fi condamanat la un maxim de 12 ani de puşcărie. Pentru această infracţiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de înschisoare cu executare.
Ce conţine dosarul de corupţie
Dosarul ICA, referitor la privatizarea fraudul