Procurorii DNA au descris în amănunt cum funcţiona gruparea care controlează lumea interlopă din Iaşi încă din anii '90. Zilele trecute, DNA Iaşi a trimis în judecată şapte persoane, dintre care patru membri ai clanului Corduneanu, acuzaţi de infracţiuni grave. În ciuda nenumăratelor procese în care sunt implicaţi, membrii grupării sunt în continuare activi.
Procurorii anticorupţie din Iaşi au deschis un nou dosar de cercetare împotriva clanului Corduneanu din Iaşi în urma unui denunţ primit pe data de 5 aprilie.
Mihaela Moisă, o femeie judecată pentru trafic de persoane într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie mai mulţi interlopi din Iaşi care ar fi "stors-o" de 40.000 de euro în schimbul promisiunii că pot interveni pe lângă judecători pentru a o scăpa de condamnare.
În urma acestui denunţ, procurorii DNA Iaşi au făcut cercetări într-un dosar de trafic de influenţă, iar în 27 august i-au trimis în judecată pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), pe fraţii săi, Constantin Corduneanu, liderul clanului, şi Vasile Călin (fost Corduneanu), precum şi pe Tiberiu Francisc Cristodorescu, Gheorghe Clapon, Tatiana Rodica Clapon şi Silviu Iulian Gâtlan.
Procurorii anticorupţie au arătat în actul de sesizare a instanţei că cercetările din acest dosar au dus la identificarea unei structuri care comitea infracţiuni de corupţie şi funcţiona "după reguli de tip al-Qaeda".
"Denunţul său procedural stând la baza cercetărilor din prezenta cauză, cercetări ce au dus la identificarea unei structuri infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi structurată funcţional după reguli tip «al-Qaeda», în care rolul fiecărui membru era clar conturat şi limitat la propriul şi, respectiv, următorul palier d