Cum toamna bate la ușă iar de acum încolo ne putem aștepta la temperaturi tot mai scăzute, autoritățile locale din Întorsura Buzăului – zonă cunoscută și ca Polul Frigului din țară, au început să se pregătească pentru aprovizionarea orașului cu combustibil pentru căldură.
Primarul Întorsurii Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că până în prezent s-au achiziționat 100 de tiruri cu rumeguș, combustibilul cu care funcționează centrala orașului.
„În mod normal, într-o iarnă centrala pe rumeguș de la Întorsura Buzăului consumă în jur de 250 de tiruri cu rumeguș, deci putem spune că suntem pregătiți cu 40% din necesar. Există o prevedere legală, care spune că dacă temperaturile scad trei zile la rând sub minus 10 grade Celsius, atunci trebuie pornită căldura, indiferent că suntem în luna septembrie sau noiembrie”, a declarat Leca Băncilă.
În ceea ce privește prețul la căldură pe care îl vor plăti întorsurenii la iarnă, primarul a admis că probabil autoritățile locale ar putea fi obligate să aducă modificări, în condițiile în care actualul preț pentru populație e atractiv, dar nu acoperă cheltuielile de funcționare ale centralei.
Centrala pe rumeguș de la Întorsura Buzăului furnizează apă caldă și încălzire pentru 250 de locuințe și pentru toate instituțiile din oraș. Restul locuințelor din Întorsura Buzăului – care sunt în mare parte case, se încălzesc cu lemne. Întorsura Buzăului este singurul oraș din județ în care mai funcționează sistemul centralizat de termoficare. Centrala pe rumeguș de la Întorsura Buzăului a fost realizată în urmă cu aproape zece ani, printr-un proiect comun între Guvernul român și cel danez.
Comentarii.
Cum toamna bate la ușă iar de acum încolo ne putem aștepta la temperaturi tot mai scăzute, autoritățile locale din Întorsura Buzăului – zonă cunoscută și ca Polul Frigului din țară, au început să se pregătească pe