Vladimir Ghika a renunţat la titlu, avere, familie, confesiune, devenind monah. Arestat pentru că-l iubea pe Dumnezeu, a murit în beciurile de la Jilava, în 1954. Senatorul Ioan Chelaru a prefigurat, din 2008, beatificarea monseniorului Ghika.
Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne ce va fi prezidată de Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Odată cu beatificarea, lui Vladimir Ghika îi va fi acordat titlul de “Fericit”, va fi propus de biserică drept exemplu de credinţă şi se va autoriza cultul public în cinstea sa, care constă în atribuirea unei zile de sărbătoare în calendarul Bisericii locale, cu o Liturghie proprie şi expunerea în public a imaginilor sale şi a moaştelor. Comemorarea sa liturgică va fi la 16 mai, data martirajului său. După beatificare, Fericitul va putea fi proclamat patron al unei opere, al unei parohii. Desprins parcă din icoane, emanând bunătate, umilinţă şi dăruire în dragostea pentru Dumnezeu şi oameni, monseniorul Vladimir Ghika îşi continuă de lângă îngeri fiinţa şi misiunea. Atingerea credinţei şi iubirii sale ne mângâie sufletele, oferindu-ne prilej de reculegere şi respect, sanctificarea sa, prefigurată în urmă cu cinci ani de senatorul Ioan Chelaru devenind sâmbătă, la Bucureşti, o certitudine. Pe 12 mai 2008, de la tribuna Parlamentului, senatorul Ioan Chelaru făcea următoarea declaraţie:
Prinţul despuiat de către Cristos”- a trăi în a fi
Stimaţi colegi,
Suntem în luna mai. În această lună, sărbătorile şi pseudo-sărbătorile se ţin lanţ, începând cu 1 Mai, 2 Mai, 9 Mai (Ziua Independenţei, a Victoriei, a Europei), 10 Mai. Pe unele le sărbătorim în stradă, pe bulevarde, în parcuri, pe altele ne facem că nu le observăm.
Adevărul este că nu poţi rămâne indiferent când vezi că nebunia din viaţa polit