Aşezarea de la Corneşti, comuna Orţişoara – judeţul Timiş, este practic cea mai mare fortificaţie de Epoca Bronzului din Europa, datată în urmă cu 3.500 de ani. Ea se întinde pe o suprafaţă de 1.800 de hectare şi are patru inele.
Numai primul val, cel mai mic, ar fi suficient cât să cuprindă cetatea Timişoarei, iar ultimul, cel mai puţin vizibil, trece paralel cu şoseaua Timişoara – Arad. Probele de Carbon 14 au scos în evidenţă faptul că acest complex datează din mileniul al II-lea înainte de Cristos. Situl a fost cercetat de-a lungul timpului inclusiv folosind imaginile oferite de Google Earth şi prin prospecţiuni geomagnetice.
Este vorba despre cea mai mare cetate preistorică din Europa, cunoscută până acum de arheologi, iar perioada în care aceasta a fost ridicată este plasată de specialişti în Epoca Bronzului, scrie pressalert.ro.
Până acum, specialiştii spun că fortificaţia este formată din patru inele concentrice care cu milenii în urmă formau zidurile, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn pe care s-a adăugat pământ. Cetatea a început să fie construită pe la 1.500 î.H. şi îşi încetează existenţa în jurul anului 1.000 î.H. “Valul IV – care închide în limitele lui 1.800 hectare – este aproape complet aplatizat, o mare parte din vină datorându-se lucrărilor agricole intensive în care se utilizează şi scarificatorul. Totuşi, în zona în care efectuăm cercetătile arheologice a fost făcută o descoperire senzaţională, aici fiind cercetat pentru prima dată sistemul de construcţie al unei porţi de acces într-o fortificaţie aşa de veche”, a dezvăluit dr. Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului şi coordonatorul lucrărilor. Poarta de acces a fost, se pare, prevăzută cu turnuri pentru care s-au amenajat platforme formate din casete cu lut bătut. Turnurile de apărare (o noutate în epoca în care de obicei se construiau