Experții ONU își încheie vineri investigația începută luni în Siria, iar sâmbătă, cel mai probabil, vor prezenta rezultatul anchetei așteptat de întreaga lume și care ar trebui să aducă un răspuns la întrebarea: Cine se face vinovat de încă presupusul atac chimic de săptămâna trecută din Siria? Occidentul, care s-a decis oricum că forțele guvernamentale siriene, și nu rebelii, sunt cele care au folosit gaze neurotoxice, este de acord să aștepte totuși și rezultatul acestei anchete. Între timp, Rusia, un susținător acerb al Damascului, aduce noi vase de luptă în Mediterană, acolo unde sunt masate și navele americane de pe care ar putea fi lansate rachete în teritoriul Sirian. La rândul său, Damascul își repoziționează armata și avertizează că va reacționa dur la orice atac.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, spune că de maximum 4 zile au nevoie experții ONU pentru a putea prezenta rezultatele acestei anchete. Aceștia au recoltat, miercuri, probe de sânge, urină şi păr de la victime ale presupusului atac cu arme chimice lângă Damasc, potrivit unor înregistrări video difuzate de militanţi împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Ce se va întâmplă, însă, odată ce acest raport al experților ONU va fi formulat? În eventualitatea probabilă a unui rezultat pozitiv care să incrimineze totodată regimul al-Assad, aliații occidentali vor porni, cel mai probabil, această operațiune militară despre care se vorbește atât de mult în ultimele zile. Ar fi un atac aerian și nu terestru, spun experții, întrucât Occidentul vrea să riște cât mai puține pierderi de vieți omenești. De asemenea, așa cum aliații occidentali au recunoscut, atacul nu ar urmări înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere, ci ar fi mai de grabă un mesaj de avertisment pentru viitor care să certifice că folosirea de arme chimice nu poate rămâne nesancționată.
Cât despre v