Unul din cinci obiective şcolare din Cluj nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu toate acestea, nicio unitate de învăţământ din judeţ nu a fost închisă din cauza condiţiilor precare de igienă.
22% din obiectivele şcolare clujene nu respectă normele de igienă, potrivit datelor furnizate ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. În urma controalelor, doar jumătate din unităţile şcolare din mediul rural au primit avize sanitare de funcţionare.
Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj susţine că la ţară problemele în şcoli au apărut datorită lipsei canalizării. Copiii din mediul rural sunt cu atât mai vitregiţi cu cât nici dascălii nu se înghesuie la catedre. În judeţul Cluj au rămas neocupate 200 de posturi de învăţători în şcolile comunale. "Am efectuat controale în 693 de obiective şcolare. 147 de obiective din mediul rural nu au primit aviz sanitar de funcţionare şi şapte din mediul urban. Aceasta înseamnă că s-au înregistrat probleme, iar obiectivele şcolare nu au apă potabilă, au probleme cu lipsa apei curente, clădirile sunt degradate sau nu au fost respectate normele de igienă. Nu au fost întrunite condiţiile igienico-sanitare, iar copiii se pot îmbolnăvi. Nu am închis nicio unitate şcolară, dar celor cărora le-am retras avizul le vom oferi suport şi monitorizare pentru a-şi îmbunătăţi situaţia pe tot parcursul anului", a explicat directorul DSP Cluj, Dorina Duma.
Grădiniţa din Călata nu a primit aviz sanitar pentru că în localitate nu există apă potabilă. Problema va fi rezolvată în acest an, speră primarul. "Avem o reţea proprie de apă, dar e nepotabilă. Din acest an vom pune în funcţiune filtre pentru ca apa să fie microbiologic pură, iar grădiniţa să primească aviz sanitar de funcţionare", a explicat primarul din Călăţele, Vasile Tripon.
În mediul urban