La vârste mici, sunt extrem de agitaţi. Ajung adolescenţi, iar comportamentul lor devine tot mai agresiv. După 20 de ani, comit infracţiuni prin violenţă şi ajung după gratii. Sunt parte din semenii noştri, diagnosticaţi cu ADHD. O afecţiune care, netratată din primii ani de viaţă, poate provoca mari probleme celui afectat, dar şi celor de lângă el.
În urmă cu doar 20 de ani cazurile de ADHD - DEFICIT DE ATENŢIE, TULBURARE HIPERKINETICĂ, erau foarte rare. În ultima prioadă, numai la spitalul pentru copii Sfânta Maria ajunge în fiecare zi un caz nou. Afecţiunea nu dispare. Trebuie tratata. În caz contrar, pacientul are toate şansele să devină un om de temut.
”Dacă la început vorbim doar de impulsivitate, se ajunge la consum de droguri şi violenţă. E suficient ca cineva să-i spună ceva copilului respectiv şi el să nu gândească la o reacţie concretă, ci să acţioneze impulsiv lovind, izbind”, a spus medicul psihiatru Laura Ilaşcu.
Marian mai are puţin până la majorat. De câteva zile a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Nu se ştie cauza, dar simte nevoia sa faca rău. La doar 5 ani a chinuit un animal. Povestea lui Marian pare un scenariu de film. La grădiniţă recunoaşte că era spaima copiilor. Nici acasă nu era mai cuminte: își bătea frații, nu-și respecta părinții, îi înjura.
Medicii susțin, pe baza statisticilor, că 3 - 7 la sută dintre copii au, teoretic, ADHD. Aceasta înseamnă că în fiecare clasă ar trebui să existe cel puţin un copil cu ADHD.
Cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu ADHD provin din familiile dezorganizate. Statistica Direcţiei pentru Protecţia Copilului arată că de la începutul anului 223 de copii au fost abuzaţi. Peste 100 au fost neglijaţi iar 85 au fost abuzaţi fizic, psihic sau sexual. Cei mai mulţi dezvoltă deja efecţiune ADHD.
Un studiu făcut în Direcția Generală a Penitenciarelor din România a