Căpşunile, zmeura, afinele şi murele nu ar trebui să lipsească din dietă. Pe lângă gustul delicios, fructele sunt considerate adevăraţi ,,paznici ai sănătăţii”, datorită beneficiilor pe care le aduc. Sunt surse bogate de antioxidanţi, protejează sănătatea cardiacă, iar lista cu beneficii nu se opreşte aici!
Antioxidanţii, protecţie împotriva radicalilor liberi
Surse bogate de antioxidanţi, fructele de pădure sunt cele care pot neutraliza efectele negative ale radicalilor liberi din mediu (fumul de ţigară, aerul poluat, praf, razele soarelui etc.), stopând în acelaşi timp şi procesul de oxidare şi de degenerare a celulor din organism. Studiile în domeniu realizate de-a lungul timpului au arătat că antioxidanţii din alimentaţie pot inactiva efectele radicalilor liberi şi pot preveni instalarea timpurie a procesului de îmbătrânire a organismului. Astfel, antioxidanţii sunt cei care ajută la protejarea celulor organismului, dar şi care previn apariţia mai multor afecţiuni (bolile cardiovasculare, diabet, slăbirea sistemului imunitar), printre care şi unele tipuri de cancer.
Vitaminele şi mineralele din antioxidanţi
Substanţele antioxidante conţin o cantitate mare de betacaroten (pepene galben, piersici, cireşe, morcovi, roşii, spanac, broccoli, măceşe), luteină (spanac, varză), seleniu (fructe de mare, macrou, ton, muştar, ficat de viţel) şi vitamina A (usturoi, roşii, ceapă, gălbenuş de ou, coacăze). Pe lângă acestea, vitamina C (cătina, măceşele, coacăze, pătrunjelu, kiwi) şi E (uleiuri din floarea soarelui, soia, măsline, porumb) din legume şi fructe întregesc puterea substanţelor antioxidante. Împreună, aceste vitamine şi minerale pot neutraliza radicali liberi şi pot opri efectele lor nocive.
Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro