Viaţă grea îi aşteaptă, de la 1 ianuarie 2014, atât pe cei care mulg vacile şi oile, cât şi pe cei care comercializează şi prelucrează laptele obţinut de la acestea. Lucru valabil începând cu ţăranul care are o vacă sau două, de pe urma căror animale îşi ţine familia, şi terminând cu marile ferme zootehnice de la care pleacă, în stare lichidă sau prelucrată, sute de hectolitri de lapte.
Uniunea Europeană
a profitat că am rămas tot în genunchi în faţa ei şi ne mai bagă pe gât o cerinţă. Una adresată, cum spuneam în introducere, posesorilor de bovine şi caprine. Atât ălora care mulg o găleată de lapte pe zi, pe care, apoi, îl duc, în peturi, la piaţă, ca să-l vândă, cât şi celor care-l achiziţionează, pentru a-l transforma în brânză şi alte derivate lactate. De la începutul anului viitor încolo, tot laptele din România trebuie să fie unul conform, fiind interzisă comercializare celui care nu întruneşte cerinţele impuse de sfânta Uniune.
Ce înseamnă lapte conform?
Ne luminează în această pri-vinţă „Planul de măsuri pentru atingerea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene”, elaborat de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Dacă până acum aţi făcut burta mare de la laptele neconform - care conţine un număr mare de germeni şi celule somatice - şi, totuşi, nu aţi păţit nimic, de la anul încolo în cana de lapte veţi avea doar lapte conform cu standardele din regulamentele CE nr.852 şi 853/2004. Asta înseamnă că laptele anului viitor trebuie să provină de la animale sănătoase tun, al căror uger să fie curat şi fără pic de rană sau de inflamaţie.
Laptele trebuie
muls în condiţii de maximă igienă, cel mai bine cu instalaţii de muls, în vase sterilizate, iar până la vânzare laptele trebuie răcit până la minim 6 grade Celsius. Directivele reglementează şi te