Timp de trei ani, mai multe organizaţii nonguvernamentale, prntre care Fundaţia Macrina, Fundaţia "The Door" România, Organizaţia Naţională Cercetaşii României şi Associacao Unidos de Cabo Verde au derulat în România un program care a vizat reducerea riscului de abandon şcolar în rândul copiiilor care provin din familii dezavantajate.
Proiectul, denumit "O şansă europeană pentru copiii români", a fost destinat copiilor din Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Hunedoara, fiind cuprinşi în activităţiile fundaţiilor nu mai puţin de 830 de copii.
Coordonatoarea proiectului, Caterina Nicolae, a declarat joi, la Bistriţa, la finalizarea proiectului, că selecţia copiilor s-a desfăşurat cu greutate, din cauza faptului că în orice judeţ cuprins în program erau identificaţi mult mai mulţi copii decât numărul maxim aprobat prin proiect.
"Proiectul a avut ca grup ţină 800 de copii, cu risc de abandon şcolar din Bistriţa-Năsăud, Suceava, Bucureşti şi Hunedoara. Ne-am axat exclusiv pe copii proveniţi din familii dezavantajate, familii cu venituri reduse, familii monoparentale, copii instituţionalizaţi. Selecţia acestor copii s-a făcut pe baza unor anchete sociale. Experţii noştri au mers la faţa locului şi au văzut condiţiile în care trăiesc. A fost greu să-i selectăm, pentru că în fiecare dintre judeţe am găsit mai mult de 800 de copii care au nevoie de sprijin.
Am ales cazutile care erau într-adevăr deosebite. În final, grupul ţintă s-a ridicat la 830 de copii", spune Nicolae.
Aceasta mai spune că în cadrul programului, copiii au fost implicaţi în activităţi de educaţie extraşcolară, de recuperare a cunoştinţelor neasimilate la timp în şcoală, de dezvoltare a aptitudinilor, de dezvoltare a simţului civic, dar şi de integrare a lor în societate.
"Fiecare organizaţie inclusă în program a avut un specific, toate organizaţiile asigurând şi consiliere