Programul Prima Casă, în lei, rămâne cea mai atractivă variantă de finanţare a achiziţiei unei locuinţe pentru persoanele cu venituri medii, aceasta dovedindu-se a fi cea mai accesibilă formă de cumpărare a imobilelor şi în rândul zălăuanilor.
Chiar dacă România încă traversează o perioadă de criză, accesul la locuinţe s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani faţă de perioada de vârf a pieţei imobiliare, datorită reducerii substanţiale a preţurilor de vânzare. Un indicator prin care se calculează gradul de accesibilitate al unei locuinţe este raportul dintre preţul mediu pe metru pătrat al unui apartament şi salariul mediu lunar, indicator care pe pieţele stabile se situează în plaja de 2-3. Potrivit analizelor Kiwi Finance, acest indicator a fost mai mare de 5 în 2008, anul de explozie al preţurilor imobiliare. În cazul celor 41 de reşedinţe de judeţ analizate de Capital, acest indicator variază între 1,5 şi 3,1, astfel că majoritatea reşedinţelor de judeţ au un indice de accesibilitate în cote stabile. Accesabilitate în acest program există şi la nivelul oraşului Zalău unde preţul mediu de achiziţionare a unui apartament de 50 de metri pătraţi este de 25.400 de euro. În condiţiile în care salariul mediu net la nivel judeţean este de 281 de euro, respectiv 1236,4 lei, rata lunară la Prima Casă, pentru un credit de 30 de ani, la o dobândă de 6,2%, ar fi de 148 de euro, adică de 651,2 lei. În vederea achiziţionării unei locuinţe prin programul Prima Casă, ţinând cont de raportul dintre preţul mediu pe metru pătrat şi salariul mediu lunar, specialiştii arată faptul că indicele de accesabilitate a programului Prima Casă de către zălăuani este de 1,8, acest indice de accesibilitate fiind în cote stabile.
Programul Prima Casă, în lei, rămâne cea mai atractivă variantă de finanţare a achiziţiei unei locuinţe pentru persoanele cu venituri medii, aceasta d