Principalele economii emergente (BRICS -Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au ajuns la un acord cu privire la structura de capital pentru banca lor de dezvoltare destinată să le reducă dependenţa de instituţiile financiare occidentale, informează Wall Street Journal.
'Oficialii din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au căzut de acord să înfiinţeze o bancă cu un capital total de 50 de miliarde de dolari, împărţit în mod egal între statele membre', a declarat pentru WSJ un oficial indian, adăugând că decizia a fost luat la o reuniune care a avut loc la New Delhi la începutul lunii august.
Graţie acestui acord, ţările BRICS vor avea control egal asupra viitoarei bănci, punând capăt dezacordurilor cu privire la finanţare şi managementul băncii, în condiţiile în care anterior China a propus înfiinţarea unei bănci cu un capital total de 100 de miliarde de dolari şi, de asemenea, dorea să deţină o participaţie mai mare. Economia chineză este de 20 de ori mai mare decât cea a Africii de Sud şi de patru ori mai mare decât cea a Rusiei sau Indiei.
Oficialul indian citat de WSJ a mai spus că blocul nu a luat încă o decizie cu privire la sediul viitoarei bănci. De asemenea, alte chestiuni importante, precum propunerea grupului de a oferi o participaţie la viitoarea bancă către statele dezvoltate, urmează să fie discutate în viitor. 'Grupul analizează posibilitatea oferirii unei participaţii de 40-45% către statele non-BRICS', a adăugat oficialul.
Este posibil ca aceste chestiuni să fie discutate la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din BRICS, care va avea loc cu ocazia reuniunilor anuale de toamnă ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, în luna octombrie la Washington.
Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au decis în luna martie a acestui an l