• Medicii au constatat ca iesenii beau din ce in ce mai mult si se imbata din ce in ce mai greu • Este, practic, vorba despre o enzima secretata de ficat, care metabolizeaza alcoolul si in functie de dotarea genetica a fiecaruia dintre noi, alcoolul pe care il ingeram poate fi metabolizat intr-o cantitate mai mare sau mai mica. Riscul de deces apare la o alcoolemie de 3 la mie, dar sunt intr-adevar si persoane care au alcoolemii de 5-6 la mie si nu intra in coma", a declarat Calin Scripcaru, medic legist in cadrul Institutului de Medicina Legala Iasi
Un nou fenomen ingrijorator s-a observat in randul populatiei din judetul Iasi. Este vorba despre rezistenta la alcool. Iesenii au ajuns sa consume atat de multa bautura, incat ajung la spital cu alcoolemii record, cum nu s-a mai vazut in niciun judet din tara. Si nu ajung la spital intinsi pe targa, ci, de cele mai multe ori, pe picioarele lor. Cea mai mare alcoolemie inregistrata in Iasi a fost de aproape 8 la mie. Pacienta care i-a uimit pe medici este in viata. Specialistii explica ca aceasta a scapat cu viata, ca multi alti pacienti, pentru ca este consumator cronic. Definitia consumului cronic este consumul a cate 100 de grame de alcool, spre exemplu vodca, zilnic, timp de cinci ani.
"Consumul de alcool, pe parcursul timpului, determina o crestere a rezistentei genetice a persoanelor fata de acest toxic pentru ca, de fapt, alcoolul este un toxic. Din istorie se cunoaste ca in mod genetic exista popoare care au rezistenta crescuta la alcool, dupa cum sunt popoare care au rezistenta scazuta la alcool. La arabi, de exemplu, s-a constatat o rezistenta scazuta la alcool, pe cand in Rusia populatia are o rezistenta mult mai mare. Este, practic, vorba despre o enzima secretata de ficat, care metabolizeaza alcoolul si in functie de dotarea genetica a fiecaruia dintre noi, alcoolul pe care il ingeram