Purta numele unui personaj dintr-un roman celebru, dar era "un monstru cu chip de om", în carne şi oase, care schingiuia deţinuţi în perioada comunistă. "ring" a descoperit povestea torţionarului Nicolae Moromete, pomenit într-un celebru cântec, "La Chilia-n port", interpretat de Nelu Ploieşteanu în "Cel mai iubit dintre pământeni".
Niculae Moromete, fiul Catrinei şi al lui Ilie Moromete... Aşa ar putea începe o recenzie la celebrul roman al lui Marin Preda, "Moromeţii". Dar cum uneori realitatea bate imaginarul, ne întoarcem obiectivul unei ipotetice camere de filmat dinspre chipul candid al personajului moromeţian înspre figura atroce a altui Moromete. Nicolae Moromete, fost comandant al penitenciarelor Galaţi, Chilia Veche şi Jilava, supranumit "Bestia cu chip de om". "Nu există om să fi fost la Jilava, ca deţinut politic, să nu vorbească despre «Bruta de Maromet». Era, într-adevăr, o brută, un om primitiv, rău, fioros, care bătea sistematic deţinuţii. A fost unul dintre cei mai primitivi torţionari, un bătăuş fără pereche", ne-a spus cunoscuta realizatoare a serialului "Memorialul durerii", Lucia Hossu Longin.
"La Chilia şi Tătaru/ Bate Maromet cu paru’"
Pomenit în cântecele care fac parte deja din folclorul penitenciarelor comuniste ("La Chilia şi Tătaru/ Bate Maromet cu paru’"), Nicolae Moromete a devenit o legendă neagră, un torţionar între torţionari. Cu numele astfel stâlcit, "Maromet" a lăsat în urmă o biografie care stârneşte, concomitent, fiori şi repulsie. "Maiorul Nicolae Moromete a condus Penitenciarul Jilava din mai 1949 până în iunie 1952. Deci el a fost comandant acolo când regimul concentraţionar se afla în perioada lui cea mai severă, când se aplicau cele mai barbare metode", a continuat Lucia Hossu Longin.
Deţinuţii erau aruncaţi în groapa de gunoi
Un fel de "noapte a c