Primele forme de viaţă de pe Terra au apărut de fapt pe Marte şi au ajuns pe Pământ prin intermediul meteoriţilor, se arată într-un nou studiu realizat de un cercetător american, informează dailymail.co.uk.
Un element despre care se crede că este crucial pentru apariţia formelor de viaţă se găsea doar la suprafaţa planetei Marte, spune geochimistul Steven Benner, de la Westheimer Institute for Science and Technology din Gainesville, Florida.
Acesta spune că "seminţele" din care au apărut formele de viaţă au ajuns probabil pe Terra prin intermediul unor meteoriţi desprinşi din Marte în urma unor coliziuni sau erupţii vulcanice.
Profesorul Benner este de părere că o variantă minerală oxidată a elementului molibden - crucială pentru apariţia formelor de viaţă - nu se găsea decât pe Marte. Despre această variantă minerală oxidată a molibdenului se crede că a fost elementul catalizator care a ajutat moleculele organice să se dezvolte în primele forme de viaţă.
"În plus, studii recente au arătat că aceste condiţii potrivite pentru apariţia formelor de viaţă pot exista încă pe Marte", a mai spus Benner, care a mai explicat că varianta minerală oxidată a molibdenului influenţează modul de formare a structurilor vii.
Această variantă a molibdenului nu ar fi putut exista pe Pământ în momentul în care au apărut primele forme de viaţă, pentru că, în urmă cu trei miliarde de ani, suprafaţa Terrei conţinea foarte puţin oxigen, spre deosebire de Marte, a spus Benner.
Toate aceste dovezi arată că, cel mai probabil, viaţa a apărut pe Pământ adusă de pe Marte cu ajutorul meteoriţilor.
Cercetătorii se confruntă cu două paradoxuri în ceea ce priveşte modul în care formele de viaţă au apărut pe Terra.
Primul este numit de Benner "paradoxul gudronului" - toate formele de viaţă sunt făcute din materii organice, dar, dacă se adaugă energ