Scris de Adriana Barbu - Arad. Au trecut zece ani de când unul dintre cei mai mari arhitecți ai Aradului s-a stins din viață. Zece ani care vor fi marcați duminică, 1 septembrie 2013, începând cu orele 11:30, la Biserica Ortodoxă Sârbă. Atunci va avea loc „slujba de comemorare la 10 ani de la trecerea la Domnul a Arhitectului Miloș Cristea — Cetățean de Onoare al Aradului”.
Familia și asociația “Miloș Cristea” au decis să-i invite la eveniment pe toți cei care i-au fost apropiați, prieteni, rude, colegi, colaboratori sau cunoștințe.
Dar haideți să ne amintim un pic de Miloș Cristea. Născut la 1 mai 1931 a fost arhitect, om de cultură, cadru universitar, a fost distins de patru ori cu Premiul Uniunii Arhitecților și a devenit cetățean de Onoare al Aradului la amurgul vieţii. Dar cel mai impotant a iubit ca nimeni altul Aradul.
Clasele primare le-a urmat la Școala Sârbească (în curtea Bisericii Sârbești din Pârneava). A absolvit Liceul Moise Nicoară, a urmat cursurile de desen ale Școlii Populare de Artă din Arad, iar, pentru a-și putea susține financiar cursurile de desen, în perioada grea de după război, a lucrat ca lăcătuș mecanic la Uzina de Vagoane din Arad. În 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București.
După absolvirea facultății s-a reîntors în orașul pe care l-a iubit și slujit până la moarte, în Arad. A lucrat rând pe rând ca șef de proiect, proiectant principal gradul I. A îndeplinit funcții de conducere (șef de atelier și director) la Institutul de Proiectări din Arad. A luptat, împreună cu alți colegi arhitecți, ingineri și tehnicieni, pentru înființarea Institutului de Proiectări la Arad. Între 1971 și 1983 a fost conferențiar universitar la Secția de arhitectură a Institutului „Traian Vuia din Timișoara”. A fost dedicat total carierei de dascăl îndrumând și inițiind foarte mulți studenți în știința a