Societatea slătineană Electrocarbon conduce nedorit în topul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale, unul din cele două accidente mortale înregistrate în 2013 petrecându-se aici, iar din totalul de 27 salariaţi întregistraţi cu boli profesionale în primele opt luni ale anului, 18 provin din societatea menţionată.
Chiar dacă numărul accidentelor de muncă a scăzut în 2013, faţă de anii trecuţi, iar în urma controalelor concluzia ar fi că în societăţile din judeţ condiţiile de muncă se îmbunătăţesc cu fiecare an, societatea Electrocarbon rămâne pe primul loc în top. Din cele două accidente mortale înregistrate în acest an, unul este cel al unui electrician din cadrul Electrocarbon S.A Slatina (celălalt caz fiind un accident rutier, al unui salariat în drum spre serviciu, la o firmă de pază).
Şi lista cu salariţii înregistraţi cu boli profesionale la nivelul judeţului este dominată de cei provenind din Electrocarbon. Aici s-au înregistrat nu mai puţin de 18 cazuri noi de silicoză, o boală care afectează foarte grav plămânii. Alte nouă cazuri de îmbolnăviri, alte patologii, provin de la societăţile Alro Slatina (şase) şi SMR Balş (trei).
Inspectorul şef-adjunct al Inspectoratului de Muncă Olt, Florin Fumureanu, pune scăderea numărului accidentelor de muncă şi pe seama acţiunilor întreprinse de inspectorii instituţiei, atât în cazurile de cercetare post-accident, care ulterior determină şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dat mai ales în urma acţiunilor de prevenire.
„Noi participăm la multe dintre acţiunile comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, care funcţionează la societăţile cu peste 50 de angajaţi. Le facem propuneri, le dăm soluţii dacă ni se cer”, a menţionat Fumureanu, prezent astăzi, 29 august, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, care a avut ca temă tocmai sănătatea şi securitatea în