Preşedintele Barack Obama a confirmat, cu câteva ore în urmă, că guvernul sirian este cel care a comis atacul cu arme chimice care a făcut sute de victime la 21 august.
Obama a adăugat că regimul de la Damasc va suporta consecinţele acestui act criminal. Dar o eventuală ripostă militară este de aşteptat doar peste câteva zile. Motivul amânării ar fi reţinerea unor parlamentari de la Londra, dar şi de la Washington.
Statele Unite au ajuns la concluzia că atacul cu arme chimice din Siria a fost lansat de guvernul lui Başar al-Assad, care nu poate rămâne nepedepsit, potrivit preşedintelui Obama.
Acesta spune că nu a luat, încă, decizia finală privind o eventuală acţiune militară în Siria, dar o asemena operaţiune va fi, în orice caz, limitată.
Nu am niciun interes pentru vreun conflict pe termen nedefinit în Siria, dar trebuie să fim siguri că acele ţări care încalcă normele internaţionale asupra armelor chimice, care ne-ar putea ameninţa şi pe noi, vor fi trase la răspundere.
Riposta militară, pentru care pleda şi guvernul britanic, părea iminentă în ultimele zile, dar a întâmpinat o opoziţie neaşteptată în Parlamentul de la Londra. Premierul David Cameron spune, acum, că nu se va trece la acţiune decât după ce inspectorii ONU din Siria îşi vor prezenta raportul asupra atacului de la 21 august. La Londra au început şi manifestaţii de protest faţă de eventualul război din Siria.
Între timp, guvernul sirian susţine că nu forţele sale, ci rebelii sunt cei care au folosit arme chimice. La Damasc, localnicii aşteaptă cu calm evoluţia evenimentelor, cel puţin în cartierele controlate, încă, de regim.
Tot mai mulţi sirieni încearcă, totuşi, să părăsească ţara, cât mai este posibil. Cei mai mulţi aleg ţările vecine, Turcia sau Libanul.
Potrivit presei libaneze, şi familiile unor