Apropierea anului electoral 2014 diluează tot mai mult deciziile Uniunii Social Liberale de stimulare a economiei, îndepărtând tot mai mult alianţa aflată la guvernare atât de programul asumat, cât şi de orice idee de creştere.
Practic, electoratul-ţintă, în special cel al PSD, este bombardat din ce în ce mai des cu promisiuni populiste de îmbunătăţire a nivelului de trai, prin creşteri ale salariului minim la 1.000 de lei şi ale pensiilor cu 4%. |n plus, chiar reducerea TVA la pâine a fost prezentată drept o măsură destinată ieftinirilor şi nu una orientată către diminuarea evaziunii fiscale. Şi cum toate acestea sunt, de fapt himere ori măsuri fără finalitatea făgăduită, adică un praf în ochi de care USL este perfect conştient, aparatul de propagandă al Guvernului încearcă să acrediteze, în paralel, şi ideea că „bogaţii” vor fi penalizaţi pe măsura averilor. Adică vor plăti accize mai mari pe blănuri, yachturi şi bijuterii. Sigur, multe din aceste averi au fost obţinute într-un mod mai mult decât discutabil, dar manipularea, realizată prin reinventarea principiul marxist „De la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi”, nu arată decât neputinţa USL de a guverna într-o economie de piaţă.
Cabinetul Ponta nu creează oportunităţi pentru stimularea economiei, ci doar redistribuie. Iar un exemplu în acest sens este promisiunea de creştere a salariului minim la 1.000 de lei. |n buget, aşa zisa anvelopă salarială (cheltuielile totale cu salariile) nu va creşte, pentru că „bogaţii” vor fi penalizaţi prin limitarea salariilor mari la aproximativ 5.000 de lei. Această strategie a mai fost experimentată şi în 2008, prin creşterea salariului profesorilor cu 50% dar, cum acest segment de electorat nu avea o reprezentare explicită în partidele politice, nu s-a reuşit obţinerea bunăvoinţei astfel cumpărate. |n schimb, de creşterea salariului minim ben