Războiul civil din Siria, declanşat acum doi ani, cristalizează în fapt rivalităţile dintre diversele ţări din Orientul apropiat, mai exact între principalele două ramuri rivale ale islamului, şiiţii şi suniţii. Astfel Siria e în realitate scena pe care se confruntă Iranul şiit cu Arabia Saudită sunită. În aceste condiţii, teama multor analişti şi lideri politici de declanşare a unui conflict regional este explicabilă.
De o parte, Iranul şiit, este unul dintre cei mai aprigi susţinători ai lui Bashar al-Assad. Teheranul vorbeşte dealtfel uneori de Siria ca fiind a 35-a provincie iraniană. Un acord militar de apărare reciprocă între Iran şi Siria există pe de altă parte din 2006. Nu e de mirare atunci că liderii de la Teheran afirmă că în caz de bombardamente aliate acest lucru va fi "un dezastru pentru toată regiunea".
De cealaltă parte, Arabia Saudită este principalul sponsor al rebeliunii siriene, formată în majoritate din suniţi. La fel de previzibil este deci şi apelulul Ryadului la o acţiune "fermă şi serioasă" contra regimului de la Damasc.
Ca să înţelegem mai bine această diviziune între ramurile islamului şi influenţa ei pe plan local, sirian, trebuie reamintit că Siria, tară musulmană în proporţie de 75 la sută, este condusă de 4 decenii de familia al-Assad membră a comunităţii alauite, o sectă a şiismului ce reprezintă circa zece procente din populaţia siriană. Apoi nu trebuie uitat că şiiţii au devenit puternici în regiune odată cu victoria revoluţiei islamice iraniene din 1979, revoluţie sprijinită pe atunci doar de Siria.
Alianţa dintre Siria şi Hezbolahul libanez, o miliţie şiită opusă Israelului iar apoi sosirea la putere în Irak a şiiţilor măresc temerile ţărilor sunite de a asista la apariţia unui "arc şiit".
Dacă revoluţia siriană declanşată paşnic în martie 2011 s-a înscris la început în mişcarea "primăverii arab