Contrele dintre preşedinte şi premier pe tema şomajului au scos la iveală formula magică prin care Guvernul reuşeşte să scadă numărul şomerilor din România. Traian Băsescu a anunţat nişte cifre, confundând termenii metodologici de calcul ai ratei şomajului cu cei privind calculul deficitului: în loc de BIM (Biroul Internaţional al Muncii), a folosit ESA (European System of Accounts), o gafă monumentală a preşedintelui şi mai ales a consilierilor acestuia.
Dar termenii exprimării nu schimbă cu nimic cifrele: rata şomajului (în termeni BIM) a crescut cu circa un punct procentual în primele 6 luni ale acestui an, până la 7,6% în prezent. Premierul a profitat însă de greşeala preşedintelui, deturnând discuţia de la fondul problemei la forma acesteia, dându-i lecţii lui Traian Băsescu despre cum vine treaba cu ESA.
Însă lecţia cea mai mare a dat-o românilor, pentru care ESA şi BIM reprezintă oricum doar o înşiruire de litere: "Am şi eu datele de la Comisia de Prognoză: în semestrul I 2013 au intrat în şomaj 333.000 persoane, au ieşit din şomaj 389.000 persoane, deci mai puţin 56.000 persoane. Nu are rost să îl învăţ pe domnul preşedinte cum e cu ESA şi ce înseamnă ESA".
Numai că asta nu înseamnă că 56.000 de şomeri şi-au găsit un loc de muncă în primele 6 luni ale anului, aşa cum ar vrea Ponta să se înţeleagă. Pur şi simplu, 56.000 de şomeri au ieşit automat din evidenţele oficiale, din simplul motiv că li s-a terminat perioada de plată a ajutorului de şomaj şi pentru că nu s-au mai prezentat la oficiile de ocupare a forţei de muncă pentru a se autodeclara ca fiind persoane în căutarea unui job. Aceasta e formula magică prin care guvernul, angajat în misiunea de a crea 1 milion de noi locuri de muncă, scade numărul şomerilor.
Datele pe care premierul le are de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP) - apropo, această institu