In ultimele saptamani, situația din Siria s-a depreciat grav. Cineva a folosit arme chimice. Bilanțul: 1300 de morți odata.
Publicul din Romania, total dezinteresat de subiect, trebuie sa afle ca in Siria nu exista personaje pozitive. De altfel, toata “primavara araba”, inceputa acum 2 ani, nu a fost o lupta a binelui impotriva raului, ci a raului cu mai raul. In esenta, dictaturi laice, unele pro occidentale, au fost inlocuite cu fundamentalisti islamici. Intre timp, in Egipt, de exemplu, armata a preluat controlul, transformand totul intr-o baie de sange.
In Siria, un presedinte considerat pe buna dreptate criminal, se lupta cu niste insurgenți la fel de criminali ca si el. Presedintele Bashar al Assad este insa sprijinit de Rusia si Iran. Insurgenții sunt sprijiniți de țari din Uniunea Europeana si de Statele Unite.
SUA au de aceasta data dovezi clare, nu ca in Irak, ca s-au folosit arme chimice. Nu se stie insa cu precizie cine le-a folosit… Utilizand precedentul Kosovo din 1999, cand NATO a intervenit in fosta Iugoslavie fara mandat ONU, America se pregateste sa atace Siria. Probabil ca nu va fi altceva decat sprijin aerian impotriva lui Assad. Se mizeaza pe faptul ca Rusia, cu constiința incarcata, dupa ce a acordat azil politic spionului american Eduard Snowden, nu va furniza, si eventual opera, rachete antiaeriene de ultima generație. Un pariu riscant, fiindca marina rusa utilizeaza porturi siriene la Mediterana.
Toata operațiunea poate pune in dificultate Israelul, singura democrație din regiune, țara aflata permanent in mijlocul conflictelor ce agita de decenii Orientul Apropiat si Mijlociu.
Pana in prezent, razboiul din Siria are toate caracteristicile unui conflict local. Sangeros, devastator, ingrijorator, dar totusi local. Intrarea in razboi a țarilor din NATO, inclusiv a Romaniei, poate transforma stravechea țara intr-un c