Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarniţa şi autostrada Craiova-Piteşti constituie proiecte în care sunt aşteptate investiţii chineze, iar venirea China Development Bank, una dintre cele mai mari bănci din lume, ar facilita acest lucru, a afirmat Doru Costea, ambasadorul României la Beijing, citat de Agerpres.ro.
„Există un cerc vicios în general între prezenţa băncilor şi prezenţa investiţiilor: raţionamentul cel mai des invocat este că băncile se justifică dacă investiţiile din ţara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum să fie investiţii suficiente însă dacă instrumentul bancar nu există în teritoriu (...). Aşadar, oul sau găina? Depinde cum vrei să te uiţi. Cred că vom putea să asistăm la o evoluţie în paralel între venirea băncilor şi creşterea investiţiilor”, a declarat Costea.
El a argumentat acest lucru în faţa chinezilor, spunând că în anii '90 a fost înfiinţată o bancă olandeză în România, după care au urmat investiţiile, iar acum Olanda este pe primul loc al investiţiilor în ţara noastră.
Oficialul mai spune că dezvoltarea urbanistică este o prioritate zero în China iar România poate merge cu know-how în statul asiatic, pe acest sector sau în altele de genul tratării apelor uzate sau reţele de alimentare. „Know-how-ul poate să fie al nostru, resursele pot fi chineze”, a mai precizat Doru Costea.