Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, că activitatea de lobby trebuie să se delimiteze de traficul de influenţă, arătând că trebuie găsite liniile de demarcaţie astfel încât lobby-ul să nu fie folosit în scopul ascunderii unei activităţi infracţionale.
Comisia Juridică a organizat o dezbatere privind activitatea de lobby în spaţiul UE pentru a răspunde la întrebarea dacă trebuie sau nu reglementată această activitate.
"Dacă se ia decizia să fie reglementată activitatea de lobby, trebuie să se delimiteze lobby-ul de traficul de influenţă. Adică activitatea de loby să nu fie un trafic de influenţă deghizat şi nici actul de lobby să nu fie interpretat ca trafic de influenţă", a spus Bogdan Ciucă.
El a arătat că trebuie găsite liniile de demarcaţie astfel încât activitatea de lobby să nu fie folosită în scopul ascunderii unei activităţi infracţionale.
Ciucă a explicat că lobby înseamnă reprezentarea profesionistă a unui grup de interese din comunitate.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Florin Moţiu a precizat, la rândul său, că este foarte dificil în acest moment să se ia o decizie de a se reglementa activitatea lobby, deoarece "lucrurile trebuie să fie foarte clare, să fie delimitate activităţile specificice lobby-ului care să nu ducă la săvârşirea de infracţiuni".
"Aici limita foarte foarte fragilă există între activitatea de lobby şi infracţiunea de trafic de influenţă şi nu trebuie să se ajungă ca sub umbrela acestei activităţi să poată fi săvârşite infracţiuni de acest tip. Există posibilitatea întrepătrunderii a celor două aspecte", a precizat Moţiu.
El a explicat că activitatea de lobby este reglementată doar în trei ţări din UE, Polonia, Ungaria şi urmează Austria, arătând că există la nivelul UE o reticenţă de a se proceda la reglementarea legală a acestei acti