Cu ocazia Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, Traian Băsescu a revenit la tema sa favorită: politică națională. Acuzat de campanie electorală pentru partidul Mișcarea Populară și, deopotrivă, de intervenții oportuniste, fără consecințe notabile în plan european, Băsescu a pus totuși un accent ascuțit și necesar și în chestiunea maghiară și în cea basarabeană și în cea sârbească.
Nu analizăm acum oportunitatea și inteligența politicii prezidențiale, de altfel cunoscute de publicul acestui ziar, dar legăm avertismentul dat Serbiei de Traian Băsescu de comunicatul ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David. Cei doi demnitari au avertizat din nou Belgradul că limba „vlahă” nu există, că deschiderea școlilor și bisericilor românești nu mai are nici un motiv de întârziere, iar România nu și-a schimbat poziția și condiționările față de aderarea Serbiei la UE. În acest context, sunt tot mai multe vocile care cer României recunoașterea independenței Kosovo, înainte ca însăși Serbia să facă acest lucru, lăsând România în poziție jenantă atât în fața albanezilor, cât și a Europei. Chiar zilele trecute, premierul Victor Ponta a spus limpede că România trebuie să recunoască Republica Kosovo. Deși mai prudent, Băsescu însuși pare a-i da dreptate în cele din urmă lui Ponta. O tânără specialistă în probleme balcanice și îndeosebi în chestiunile albaneză și română/vlahă, Mona Agrigoroaiei din Botoșani, master în marketing politic, are opinii pertinente, bine articulate, ce merită a fi cunoscute.
„Knut Volaebek, emisar OSCE, e un tip de birocrat din perioada comunistă”
- Knut Volaebek, emisar special al OSCE, a fost foarte mulțumit de drepturile pe care Belgradul le-ar acorda minorităților etnice, în special „vlahilor” din Timoc. Cu ocazia recentei vizite în Serbia, a fost numai zâmbet și satisfacție. Oare nu știm noi ce ști