Guvernul intenţionează să reducă “subvenţiile” acordate proiectelor de energie regenerabilă, după ce la jumătatea acestui an industria a fost afectată de amânarea unui anumit număr de certificate verzi în funcţie de tehnologie, unităţile urmând să fie recuperate în perioada 2017-2020.
Astfel, pe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care se doreşte reducerea cu 0,7 certificate verzi pentru energia hidro, cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 de certificate începând cu 2018 pentru fiecare MWh produs în parcuri eoliene, şi reducerea cu 3 certificate a ajutorului acordat producătorilor de energie solară.
Ca urmare a aplicării noului sistem de sprijin, producătorii de energie verde vor beneficia de un număr de certificate după cum urmează: 2,3 certificate pentru fiecare MWh produs de centralele hidro, 1,5 certificate până în 2017 şi 0,75 de certificate din 2018 pentru fiecare MWh produs de un parc eolian şi 3 certificate pentru producătorii de energie solară.
Modificările ar urma să se aplice numai proiectelor acreditate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) după data intrării în vigoare a noilor prevederi. Iniţial, reducerea propriu-zisă a numărului de certificate verzi acordate trebuia să aibă loc fie de la 1 ianuarie 2014, fie 1 ianuarie 2015, în funcţie de tehnologie. Proiectele deja aflate în funcţiune sunt afectate de amânarea acordării unor certificate verzi, nu de reducerea numărului de unităţi primite.
Reducerea numărului de certificate are loc în contextul în care din analiza ANRE pentru 2012 a fost evidenţiată supracompensarea în cazul unor tehnologii.
Practic, în noul context, investitorii au toate motivele să se grăbească să-şi pună unităţile în funcţiune înainte de intrarea în vigoare a acestei hotărâri de guvern prin care se doreşte red