Ioan Matei s-a născut în 1960, în Habic, Jud. Mureş, a absolvit Universitatea Bucureşti şi a lucrat în presă până în anul 2007. A fost redactor, şef secţie şi redactor şef adjunct la Zig-Zag (1990-1996), a scris apoi pentru revista Privirea si suplimentele acesteia Aristocrat, Ambient, Arsenal, a publicat în cotidianul Ora, în revistele Oameni în top, Cultura, Luceafărul . Între 2001 şi 2007 a activat ca freelancer la Budapesta, de unde a transmis corespondenţe pentru TVR, Realitatea tv, Antena1, din 2005 până în 2007 fiind corespondent şi publicist-comentator pentru cotidianul Adevărul.
Din anul 2008 conduce Biroul Cultură Scrisă, Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii.
Este autorul volumelor Havelii noştri cei de toate zilele (Ed. Tipomur, 2001) şi Românii din Ungaria (Ed. Institutului Cultural Român, 2004). Scrie şi publică proză.
- Cum stăm cu cultura scrisă? Pare că, pe hârtie, toate sunt excelente, dar în realitate?
-N-aş putea spune că Ministerul Culturii se află in situaţia de a pune un diagnostic culturii scrise, şi probabil acest lucru se va vedea la sfârşitul interviului nostru, atunci când se va contura o imagine mai clară despre ce facem noi in aceasta instituţie. Dar pentru a nu ocoli întrebarea, aş spune că la capitolul cultură scrisă stăm aşa cum se vede în librării, acolo unde apar cărţile scriitorilor români clasici şi contemporani, stăm aşa cum se vede la târgurile de carte Bookfest şi Gaudeamus, aşa cum se vede la emisiunile radio si tv pe această temă, la lansările de carte, la diversele gale ale Uniunii Scriitorilor din Romania ori ale revistelor literare şi la multe alte evenimente conexe. Personal sunt mare amator de literatură contemporană şi observ cu bucurie cum în fiecare an apar autori şi titluri noi, romane ori volume de proză scurtă bine scrise, cu abordări interesante şi îndrăzneţe. Sigur este că dint