Ar putea Rusia să-şi salveze prestigiul, pierzându-şi influenţa pe două fronturi în acelaşi timp? Rusia este pe cale să rămână fără cele două state-tampon care despart graniţele sale de cele ale Uniunii Europene şi NATO, baza militară din Siria, dar mai ales autoritatea, gloria şi consideraţia de care se mai bucură în anumite zone.
Moscova ar vrea măcar ssă întârzie, dacă nu chiar să blocheze procesul prin care şi-ar putea pierde o halcă importantă din spaţiul său vital, fiindcă Republica Moldova şi Ucraina vor avea peste două luni tratate de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă nu doar tăierea cordonului ombilical al dependenţelor economice faţă de Rusia, ci şi ieşirea celor două state de pe orbita Kremlinului. În acelaşi timp, influenţa Rusiei se contractă încet-încet în zona caucaziană şi ceva mai brusc în Orientul Mijlociu, dacă marile puteri Occidentale vor interveni în Siria pentru a-l pedepsi pe Bashar al-Assad pentru războiul civil din ultimii doi ani în care au murit peste 100.000 de civili (potrivit datelor ONU).
Rusia şi-ar putea pierde “ieşirea” la Marea Mediterană prin portul sirian Tartus, dar şi o parte a pieţei de arme pe care o controlează: contractele cu Damascul sunt în jur de 5 miliarde de dolari. Industria rusă de armament se află deja în suferinţă şi a înregistrat pierderi de peste 13 miliarde de dolari din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, plus alte aproape 5 miliarde de dolari după anularea contractelor cu Libia. Interesele Rusiei în zonă nu se reduc, totuşi, doar la negoţul cu arme, este vorba şi despre investiţii economice: de pildă 20 de miliarde dolari, bani pe care Moscova i-a plasat în Siria în proiecte de infrastructură, energie şi turism, până în 2009. Mai mult decât banii contează, însă prestigiul Rusiei, care ar putea avea de suferit serios atât din cauza pierderilor di