Mii de angajaţi ai McDonald's şi Burger King au protestat ieri în SUA pentru a cere salarii mai mari şi un tratament mai bun. Prima grevă a fost organizată cu aproape un an în urmă, scrie Reuters, care informează că protestatarii au cerut dublarea salariului minim.
În prezent, salariul minim într-un fast-food american este de 7,25 de dolari pe oră, iar angajaţii acestui sector vor majorarea lui până la 15 dolari pe oră. Mişcarea, iniţiată de 200 de grevişti în noiembrie anul trecut la New York, s-a extins de atunci. La finele lunii trecute, au participat şapte oraşe, printre care New York, Chicago şi Detroit, iar joi greva s-a desfăşurat în aproape 60 de oraşe, printre care New York, Boston, Chicago, Denver, Detroit, Hartford, Houston, Los Angeles, Memphis, Milwaukee, Oakland, Raleigh sau Tampa.
'Majoritatea acestor angajaţi au copii şi încearcă să-şi întreţină familia (...), iar salariul lor mediu (...) este de 9,08 dolari pe oră, cu mult sub pragul sărăciei pentru un angajat care are şansa să lucreze 40 de ore săptămânal', a subliniat Mary Kay Henry, preşedinte internaţional al SEIU, sindicat al angajaţilor, care i-a sprijinit pe protestari. Angajaţii 'nu mai sunt, ca în trecut, adolescenţi', a spus ea.
Pe de altă parte, mulţi dintre aceşti salariaţi nu lucrează cu normă întreagă. Şi nu pot să se bazeze pe bacşiş, spre deosebire de angajaţii din baruri şi restaurante. Iar dacă salariul minim ar fi urmat inflaţia sau salariul mediu în ultimii 50 de ani, acesta ar fi fost de circa 10 dolari pe oră, a remarcat recent New York Times într-un editorial consacrat acestei mişcări.
Până acum, angajatorii din sectorul fast-food a rămas impasibil la revendicări.
McDonald's a subliniat la precedenta mişcare de protest din iulie că toate contractele angajaţilor depind de francize, care administrează peste 80% dintre restaurantel