Dupa Al Doilea Razboi Mondial, guvernul britanic a lansat Schema Muncitorilor Sezonieri in Agricultura (SAWS), recrutand studenti din alte tari pentru a culege legume si fructe.
In prezent, aceasta este deschisa doar romanilor si bulgarilor, iar dupa ce vor obtine acces nelimitat pe piata muncii de la Londra, schema va fi compromisa, scrie The Economist.
Fermierii britanici se plang ca se vor confrunta cu o scadere a personalului.
"Adesea, migratia este justificata pe temeiul ca tinerii din a treia cea mai mare economie europeana nu vor sa faca astfel de munci. Se crede ca ei sunt lenesi, spre desoebire de straini. Totusi, acest argument nu este valabil. In timp ce 22.000 de bulgari si romani si-au gasit de munca in Marea Britanie prin SAWS, peste 46.000 de nativi au mers in Australia, anul trecut, pentru a lucra pe timpul verii. Acolo au parte de locuri de munca prost platite, ca agricultori sau personal in industria de servicii", se arata intr-o postare pe blogul The Economist.
Imigrantii stau doar cativa ani, astfel ca se intorc destul de repede in tara lor de origine, fie ea Romania sau Bulgaria. Acest lucru inseamna ca sunt destul de dornici sa traiasca in conditii nu foarte bune, sa reduca costurile si sa munceasca pe bani putini sau doar part-time.
The Economist sustine ca britanicii care sunt dispusi sa mearga in Australia pentru a lucra pe camp nu vor sa faca acest lucru in tara lor, unde spera sa obtina un loc de munca respectat si remunerat cum se cuvine.
"Iar acest lucru nu tine de lene, ci de prudenta. E vorba despre faptul ca este mult mai greu sa cumperi o casa sau sa traiesti din salariu din munca pe camp in Marea Britanie, decat in Australia", se mai arata in postare.
Locurile de munca de nivel mediu au scazut semnificativ in ultima perioada, in timp ce cele de top si