IKEA, cel mai mare retailer de mobilă din lume, şi-a construit o armată de furnizori în România, care livrează atât mobilă, cât şi accesorii pentru magazinele aflate în toate colţurile lumii, inclusiv pentru magazinul din zona Băneasa (Bucureşti).
Gigantul suedez a descoperit mobila românească încă dinainte de 1990, iar astăzi a ajuns să cumpere din România mai mult decât vinde. Reprezentanţii companiei au spus că au 40 de furnizori din România, însă nu au precizat numele acestora. Ziarul Financiar a centralizat numele a zece dintre firme, pe baza informaţiilor din piaţă şi a datelor publice. Calculele ZF arată că cifra de afaceri cumulată a zece dintre companiile care produc pentru IKEA (nu exclusiv) a fost anul trecut de 336 mil. euro. În cele zece fabrici lucrează aproape 10.000 de oameni.
Cum a ajuns IKEA să cumpere mobilă românească
IKEA, care operează o reţea de 338 de magazine la nivel mondial şi are o cifră de afaceri de aproape 30 mld. euro, are propria divizie de producţie, Swedwood (care a deţinut şi o fabrică în România, dar pe care a vândut-o) însă cumpără mobilă şi de la alţi producători din întreaga lumea. Este modelul după care lucrează şi alţi mari retaileri. IKEA furnizează modelul produsului şi specificaţiile tehnice, iar apoi trimite comenzile.
De la mobilă din lemn masiv la pătuţuri pentru copii şi diferite accesorii şi decoraţiuni, produsele fabricate în România sunt urcate în camioane care iau calea centrelor regionale unde se strânge marfa. Producătorii spun că IKEA lucrează cu transportatori internaţionali.
„Pentru IKEA, acceptarea furnizorilor locali poate duce la costuri de achiziţie mai reduse ca în alte teritorii, ţinând cont nu doar de costurile de producţie mai scăzute, dar şi de costurile mai mici de transport (...)“, a spus Ionuţ Sas, director consultanţă fiscală în cadrul PwC România. @N